Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter på plats – ”Beskrivits som ett öppet sår i Linköping Visa alla (2)
Visa alla (2)

Dubbelmordet i Linköping: 37-åringen döms för mord till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

37-årige Daniel Nyqvist som erkänt dubbelmordet i Linköping 2004 döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Idag, 16 år efter morden, föll domen i Linköpings tingsrätt.

Nyqvist ska betala skadestånd till den mördade pojkens familj om totalt 350 000 kronor. Han ska även betala skadestånd till staten på drygt 1,4 miljoner kronor. Han ska vara fortsatt häktad tills vården påbörjas. Familjen Svensson har inte begärt något skadestånd under rättegången.

Det var i oktober 2004 som den 56-åriga språkläraren Anna Lena Svensson och den 8-åriga pojken Mohamad Ammouri knvhöggs till döds på Åsgatan i centrala Linköping. Trots mängder med bevis i form av bland annat dna, mordvapen och en mössa som hittas i anslutning till brottsplatsen dröjde det nästan 16 år innan en gärningsman kunde gripas.

Greps i juni

I juni 2020 greps Daniel Nyqvist. Det var ett genomslag efter träffar i en kommersiell databas för dna-släktforskning kombinerat med familjesökning. Efter en matchning på 100 procent med gärningsmanna-dna:t erkände han dådet. Men redan i januari, tidigare i år fick polisen också ett tips om honom av en barndomsvän som uppgav att han var lik fantombilden och hade en fascination för knivar.

Rättpsykiatrisk vård

I september inleddes rättegången vid Linköpings tingsrätt. Åklagare Britt-Louise Viklund yrkade på att Daniel Nyqvist skulle dömas för mord till rättspsykiatrisk vård. Advokat Johan Ritzer ansåg att det ska räknas som dråp – eftersom Nyqvist anses ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brotten. Även han är inne på att Daniel Nyqvist bör dömas till rättspsykiatrisk vård.

Mord i två fall

Enligt domen var angreppen brutala och helt oprovocerade och trots att Nyqvist begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning anser tingsrätten att omständigheterna var så allvarliga att det handlar om mord i två fall.

Att han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning beror enligt rätten på att det finns risk att mannen återfaller i brott av allvarligt slag.

”Kan inte uteslutas att tankar av samma slag som de som ledde fram till brottet 2004 återkommer,” skriver tingsrätten i domen.

”Är nöjda med domen”

Elisabeth Massi Fritz, som företräder Mohamad Ammours familj, säger är nöjd med att Daniel Nyqvist inte dömdes för dråp:

– I målet finns bara en mängd försvårande omständigheter, inga förmildrande omständigheter.

Samtidigt kritiserar hon skadeståndet.

– Beloppen som föräldrarna beviljats är för låga, även om tingsrätten delvis går på vår linje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet