Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Efter explosionen: Lägenheterna behöver inte rivas

Uppdaterad
Publicerad

Hyresvärden befarade att explosionen i Linköping ledde till så stora skador att flera hus skulle behöva rivas. Men nu kan hyresgästerna som bor i de värst drabbade lägenheterna andas ut. – Vår bedömning är att husen inte kommer att behöva rivas, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Det var vid nio-tiden den 7 juni som polisen larmades om en explosion i centrala Linköping. Explosionen inträffade vid en fastighet i korsningen Hamngatan/Ådalagatan och påverkade 131 lägenheter.

Behöver inte rivas

Ådalagatan 1 och 3 blev hårdast påverkade av explosionen och det pratades till och med om rivning.

– Vi har fortfarande inte gjort några djupare tekniska undersökningar, utan har hjälpt polisen att säkra byggnaden som är mest skadad. Vår bedömning av det vi har sett är att husen inte är i så dåligt skick att de kommer att behöva rivas, som det diskuterades om i början, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Fortfarande avspärrat

Det är fortfarande oklart när boende får flytta in i sina lägenheter, eftersom området ännu är avspärrat av polisen.

– Vi har samarbetat med polisen så att de boende kan komma åt sina saker. Under sommaren har vi successivt tömt lägenheterna. Drygt hälften av lägenheterna är tömda, säger Fredrik Törnqvist.

Inga nya uppgifter i utredningen

Det återstår fortfarande mycket att göra innan det kan bli tal om ett åtal, enligt Britt-Louise Viklund som är förundersökningsledare och kammaråklagare.

– Det är fortfarande minst en skäligen misstänkt och det sker utredningsåtgärder hela tiden. I övrigt vill jag inte kommentera utredningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.