Jimmy Jonsson och ”Ett Norrköping för alla” ska kärleksbomba stadsmuseet på torsdag. Foto: Privat/Axel Brantemo, SVT

Efter hatstormen – nu ska museet kärleksbombas

Uppdaterad
Publicerad

En utställning om nazismens historia i Norrköping har blivit mycket omtalad. Det efter att Sverigedemokraterna polisanmält utställningen. Museet har fått utstå hot- och näthat – men nu ska utställningen kärleksbombas.

Det var förra veckan som Sverigedemokraterna i Norrköping polisanmälde Norrköpings Stadsmuseums utställning ”Medlöperi och motstånd”, eftersom utställningen innehöll en artikel med en bild på Sverigedemokraterna i Norrköpings styrelse.

I lördags tvingades museet hålla stängt och ett vaktbolag har anlitats för att skydda den. Museet har dessutom tagit emot en hel del hot- och näthat. Dagen efter utställningen öppnades hade någon dessutom placerat en väska med antisemitiskt innehåll utanför museet.

Ska ”kärleksbombas”

Därför ska nu föreningen ”Ett Norrköping för alla” kärleksbomba museet på torsdag.

– Vi gör det här för att visa vårt stöd för stadsmuseet och personalen. Än så länge har vi fått bra respons på evenemanget och ett 100-tal personer har hittills sagt sig vara intresserade av att delta. Men man vet aldrig hur många vi faktiskt blir, säger Jimmy Jonsson, ordförande för föreningen.

Vad innebär det att ”kärleksbomba”?

– Kärleksbomba innefattar att man klipper ur hjärtan, med eller utan budskap, och klistrar upp eller tejpar dem på fasaden. Det är ett sätt att manifestera att vi står på deras sida och samtidigt lyfta de personer som drabbats, säger Jimmy Jonsson.

Efter att Sverigedemokraterna polisanmält utställningen har stadsmuseet plockat bort artikeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Svep igenom utställningen på en minut Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet