Marviken. Foto: Axel Brantemo/SVT

Efter kärnkraftsutspelet – så tycker politikerna i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan meddelade Liberalerna i ett politiskt utspel att de vill se mer kärnkraft i Sverige i form av SMR, Små modulära reaktorer – bland annat vid Marviken utanför Norrköping. SVT Nyheter Öst har låtit politikerna lokalt ge sin syn på saken.

Sophia Jarl (M):

Sophia Jarl (M) oppositionsråd Norrköping Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Jag välkomnar alla företag och alla ska bemötas med bra service och ett attityd att kommunen ska hjälpa till att göra verklighet av företagens planer. Men jag säger också att det här ska vara drivet av var företagen söker sig – inte genom att politiken på någon nivå pekar ut olika etableringar. Vi har en regering som är på väg att göra så med vindkraft – att varje kommun ska tvingas ta fram ett visst antal etableringar. Så ska vi inte göra – marknad, människor och behov av mer el måste gå i takt och det tror jag går att åstadkomma. 

Det är välkänt att vi har Marviken här i kommunen och vill nuvarande ägare utveckla den själv eller sälja till annan intressent inom kärnkraftsindustrin så ser jag på ett sådant projekt med stor tillförsikt.”

Niklas Lundström (V):

”Angående små kärnkraftverk ska man vara medveten om att dessa idag bara finns i drift i Kina och Ryssland och att det kommer att ta mycket länge innan de kan bidra till Sveriges elförsörjning. Dessutom finns det rejäla problem med både den stora mängden avfall och de mycket höga kostnaderna. Vidare finns de beredskapsskäl till att vara skeptisk, vid kris eller krig är kärnkraft centraliserad elproduktion som är enkel att slå ut och då kan orsaka katastrofal strålning.

Dessutom måste vi då rimligen börja bryta uran i Sverige för att inte vara beroende av import. Några av de största fyndigheterna finns faktiskt runt Vättern vilket skulle äventyra en av landets viktigaste dricksvattentäkter.”

Christian Widlund (C):

Christian Widlund (C). Foto: Centerpartiet

”Vi i Centerpartiet i Norrköping tycker inte att det är lämpligt att bygga kärnkraftverk i Marviken. Detta är ett område som är klassat som riksintresse för naturvård och friluftsliv. Området har tidigare fått nej av mark och miljödomstolen för etablering av vindkraft och att då föreslå att det istället ska byggas ett kärnkraftverk där ser vi inte som lämpligt. 

Vi tycker att i den mån det ska satsas på kärnkraft i Sverige så är det i områden där det i dag finns befintliga kärnkraftverk. Där finns kunskapen, säkerhetstänkandet och samhälleliga acceptansen och där är förutsättningarna störst för eventuellt ny kärnkraftsproduktion.

För att möta det ökande behovet av el-energi ser vi hellre en snabb utbyggnad av lokal förnybar elproduktion så som sol-, vind- och vattenkraft. Den är billigare och går snabbare att få fram en vad det skulle ta att bygga nya kärnkraftverk. Och det är nu behovet av lokalt producerad el är stort. Vi kan inte vänta på att nya kärnkraftverks skulle kunna byggas.”

Eva-Britt Sjöberg (KD):

Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd i Norrköping. Foto: Norrköpings kommun

”Kristdemokraterna ser behovet av att utveckla kärnkraften för att kunna möta framtida energibehov. Vi ser också positivt på s k SMR-verk. Mindre verk som har förutsättningar att kunna byggas snabbare än de stora verk vi sett hittills. När det gäller placeringen av dessa verk har vi inte några ställningstagande men att vi ska ha något verk i vår kommun ställer jag mig personligen positiv till. Det är viktigt då vi har industrier som har stort elbehov och vi vill också att vår kommun ska kunna ha möjlighet att erbjuda många fler företag att etablera sig här”.

Florian Aranda (SD)

Florian Aranda (SD) Foto: Privat.

”Rent allmänt är Sverigedemokraterna för etablering av kärnkraft i Sverige både SMR och G4 (generation 4 som kan använda kärnbränsleavfall från övriga kärnkraftverk). I nuläget får man inte bygga kärnkraftverk i Norrköpings kommun, det krävs en lagändring för det. Skulle en sådan lagändring träda ikraft anser Sverigedemokraterna att det är möjligt att bygga ett SMR i Marviken. Byggandet bör självklart föregås av en noggrann utredning av platsens förutsättningar”.

Olle Vikmång (S):

Olle Vikmång (S), Kommunstyrelsens ordförande Norrköping Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Idag ägs Marviken av en person som vi tidigare avbrutit allt samarbete med, av olika skäl. Så jag ser det som ett oseriöst förslag och helt uteslutet av bygga ett kärnkraftverk på den platsen. Vi kommer sannolikt att behöva bygga ut kärnkraften långsiktigt för att säkra vårt behov av energi, men de diskussionerna måste först föras på nationell nivå. På lokal nivå måste vi nu fokusera på att bygga ut sol- och vindkraft för att på ett förnybart sätt snabbt säkra vårt växande behov av energi.”

Uteblivna svar:

Miljöpartiet har uteblivit med svar. Hur liberalerna lokalt ställer sig till frågan kan du se här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar framtidens kärnreaktorer: ”Priset är största skillnaden” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet