Efter skjutningarna – NFC startar projekt för snabbare vapenanalyser

Publicerad

Polisen vill ha snabbare vapenanalyser efter skottlossningar och nu inleder Nationellt forensiskt centrum, NFC, ett pilotprojekt som bygger på en amerikansk modell.

Mellan januari och juli skedde det 182 skjutningar i Sverige. Det är en ökning, jämfört med samma period förra året, då siffran låg på 164 skjutningar i landet.

Idag har NFC en kötid på 90-120 dagar för att genomföra skjut- och vapenanalyser. De långa handläggningstiderna har fått kritik och nu vill polisen försöka ändra på det genom att starta ett pilotprojekt.

Minskad handläggningstid

Efter samtal med amerikansk polis vill NFC nu ta efter en metod som används i New Jersey. Där har handläggningstiden vid skjutvapenanalyser minskat från tio månader till 48 timmar.

– Där har de tydlig samordning, gör all spårsäkring på en gång och fokuserar på hastigheten, berättar Mikael Högfors, chef på vapengruppen, NFC i Linköping.

Fortare resultat och mindre omfattning

Metoden innebär att resultaten kommer fortare, men också att omfattningen är mindre.

– Om det nu är så att utredarna nöjer sig med en mindre del av resultatet och att de vill ha hastighet före omfattning, så är det klart att vi måste prova det, säger Mikael Högfors.

Innebär metoden några risker för rättsäkerheten?

– Det får projektet visa. Vanligtvis levererar vi mer omfattande resultat, så det ska hålla i en rättegång. Men om utredarna nöjer sig, så måste vi anpassa oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer