Sandra Petersson, lärare på fordons- och transportprogrammet på Vreta utbildningscentrum berättar hur skolan inspirerats av Anders Hansen och programmet Din hjärna. Foto: privat/ Matilda Sandberg SVT

Efter SVT-serien – blivande lastbilschaufförer får motion på lektionstid

Uppdaterad
Publicerad

Såväl lärare som elever på Vreta utbildningscentrum har inspirerats av SVT-serien ”Din hjärna”. Nu har det införts extra tid för rörelse för blivande lastbilschaufförer.

– Vi blev inspirerade av Anders Hansen och vi har visat de här programmet för eleverna. Det har varit positiv respons från eleverna som fått mer insikt och förståelse för hur saker och ting kan påverka dem, säger Sandra Petersson, lärare på fordons- och transportprogrammet på Vreta utbildningscentrum.

Se ”Din hjärna” i SVT Play.

Skolan startade rörelseprojekt

Under terminen har skolan startat ett rörelseprojekt med alla transporteleverna.

– Tre dagar i veckan startar vi lektionerna tidigare med 15 minuter för att genomföra 30 minuters löpning, joggning eller gång, säger Sandra Petersson.

Rörelse för yrkeschaufförer kan vara extra viktigt, menar Sandra Petersson.

– Det är stundtals ett väldigt stillasittande jobb och bilden många har av en lastbilschaufför är kanske inte den mest hälsosamma, säger Sandra Petersson.

”Lättare att tillgodogöra sig utbildningen”

Samtidigt säger hon att det inte enbart handlar om att ge eleverna möjlighet till en hälsosammare livsstil.

– Det är också viktigt att eleverna ska röra sig mer för att orka. De blir piggare och kan då ha lättare att tillgodogöra sig utbildningen, säger hon.

Deltagare får frukost

Det är frivilligt för eleverna att delta i rörelsen och för dem som varit med bjuder skolan på frukost. De som inte vill vara med får istället arbeta med studierna medan rörelsen håller på.

– I årskurs tre har vi nästan haft 100 procent delaktighet, även i årskurs två väljer många elever att vara med. Så nu hoppas vi att detta växer ännu mer, säger Sandra Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.