Socialchefen Linda Uller om resultatet: ”Det var bedrövligt”. Foto: SVT

Efter usla hygienresultatet – nu får Söderköping 100 procent

Uppdaterad
Publicerad
Söderköping var bland de fem sämsta kommunerna i landet när det gäller att följa olika klädsel- och hygienrutiner. Nu verkar det som kommunens åtgärder gett resultat. Enligt kommunens egna mätningar följer man nu rutinerna till 100 procent inom hemtjänsten.

Under våren genomförde SKR, Sveriges kommuner och regioner, en mätning av hygien. Mätningen visade att Söderköpings kommuns resultat av olika klädsel- och hygienrutiner var bland de fem sämsta av de runt 70 kommuner som deltog i undersökningen. Med anledning av resultatet påbörjade kommunen genast ett förbättringsarbete.

– När vi såg resultatet kan man inte säga annat än att det var bedrövligt, sa Linda Uller, socialchef i Söderköpings kommun i en tidigare artikel till SVT Nyheter Öst.

Följer till hundra procent

Nu verkar förbättringsarbetet ha gett resultat– Söderköpings kommuns egna mätingar visar nu att hemtjänsten följer rutiner för basala hygienrutiner och klädregler till hundra procent.

– I den nationella mätning som gjordes i mars fick vi mycket låga resultat. Utifrån det resultatet, i kombination med att vi drabbades av covid-19 i Sverige, bestämde vi oss för att genomföra fler lokala mätningar. Vi har nu vänt siffrorna rejält och i förra veckans mätning fick vår hemtjänstpersonal full pott på alla områden. Jag är väldigt stolt över det viktiga arbete som vi alla gör genom bra hygien och som hjälper oss jättemycket att minska smittspridning, säger Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderköpings kommun i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchefen Linda Uller om resultatet: ”Det var bedrövligt”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet