Sören Kjellgren är eftersöksjägare i trakterna runt Valdemarsvik. Foto: SVT

Eftersöksjägare vill ha högre ersättning

Uppdaterad
Publicerad

När skadade djur försvinner till skogs efter en olycka är det eftersöksjägarna som jagar och avlivar djuret. Ersättningen de får täcker ibland knappt bensinkostnaden.

– Det är 400 kronor för ett rådjur eller en hjort och det är ju minus skatt och ingen milersättning. Du kan ju räkna ut själv att det blir inte många kronor kvar, säger Sören Kjellgren från Ringarum som är eftersöksjägare.

Allt fler viltolyckor

Antalet viltolyckor i Östergötland har ökat med 51 procent från 2010 till 2019, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet. På Gotland är motsvarande siffra 270 procent. Då ska man dock komma ihåg att antalet viltolyckor i faktiska tal är betydligt mindre på Gotland så en liten ändring i antal ger stort utslag  i procent.

I runt 40 år har Sören Kjellgren jagat. Foto: SVT

– Olyckorna har ju ökat från år till år, säger Sören Kjellgren. Dovhjort har ju ökat och likaså vildsvinen.

Ersättningen oförändrad sedan 2012

De flesta eftersöksjägare säger att de valt att bli detta för att kunna förkorta lidandet hos skadade djur. Få tror att en höjd ersättning skulle göra det enklare att hitta nya eftersöksjägare, men ersättningen är ändå en fråga som diskuteras. Nivåerna har inte ändrats sedan en uppdatering 2012 och detta trots ökningen av viltolyckor.

Förslag om nya nivåer under utredning

Det är Naturvårdsverket som beslutar om ersättningsnivåer och Trafikverket är den myndighet som betalar ut ersättningen. Just nu pågår ett arbete med att se över nivåerna. Diskussionerna gäller bland annat om ersättningen på något sätt ska indexregleras. En annan idé som diskuteras är att det ska bli samma ersättning för flera arter. Det i sig kan innebära en de facto höjning av ersättningen för många jägare. Än så länge pågår utredningsarbetet och någon remiss har inte skickats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.