Eko-bönder söker dispens för att få tag på foder Foto: SVT

Eko-bönder söker dispens för att få tag på foder

Publicerad

På grund av torkan har många bönder som bekant fått stora foderproblem. Eko-bönderna är inget undantag. De söker nu därför dispens hos Jordbruksverket.

Sommarens torka har varit obarmhärtig, och de flesta bönder är nu desperata efter foder till sina djur. Därför söker många ekobönder nu dispens för att få ge sina djur konventionellt foder, utan att förlora sin eko certifiering.

– Vi är ju ekologiska bönder och vi är ju det delvis av ideologiska skäl. Vi tycker det känns bättre att inte gödsla och bespruta våra grödor. Vi försöker kämpa emot det så länge som möjligt, säger en av Värmlands ekobönder Andreas Larsson på Stubberuds gård.

– Men är man tvungen och det inte finns något ekofoder att få tag på, då är det klart att det är bättre att köpa konventionellt foder för att hålla liv i djuren.

I hela landet har 152 ekobönder sökt om undantag för att få utfodra sina djur med icke ekologiskt foder. 8 ansökningar kommer från Östergötland och 3 från Gotland, enligt siffror från Jordbruksverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer