Foto: Grönskans Viltrehabilitering

Ekorrungen Parvel mår bra och har öppnat ögonen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två och en halv vecka sedan Therese Öjebo i Svärtinge utanför Norrköping hittade en övergiven och medfaren ekorrunge som fick namnet Parvel.

Ungen var då troligen drygt en vecka gammal. Grönskans Viltrehabilitering på Ingarö utanför Stockholm åtog sig uppdraget att ta hand om Parvel.

Nu rapporterar man från Ingarö att Parvel har öppnat ögonen och att han ätit duktigt och gått upp i vikt. På Grönskans instagram-konto kan man också följa bygget av en utomhusanläggning för bland annat ekorrar.

Ta hand om vilda djur – vad säger lagen?

  • Den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen (1987:259).
  • Som privatperson får man ta hand om ett vilt djur i 48 timmar.
  • Därefter måste djuret överlämnas till en licensierad viltrehabiliterare eller släppas ut i naturen.
  • Enligt jaktlagen är alla vilda djur och deras bon fredade. Vilda djur får bara jagas, fångas eller dödas om det är tillåtet enligt jaktlagstiftningen.
  • Den som hittar ett skadat däggdjur eller fågel bör kontakta veterinär eller polis för att få en bedömning om djuret ska avlivas eller föras till en rehabiliteringsanläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet