Foto: SVT

Linköpings kommun startar elcykelpool

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings kommun kommer att införa en elcykelpool. Under hösten 2018 hoppas man kunna sätta två hundra elcyklar i drift runt om i staden åt allmänheten. Investeringssumman ligger på 10 miljoner kronor.

– Syftet med detta är att det ska bli smidigare att ta sig runt i Linköping på ett miljövänligt sätt. Vi ser att det är ganska trångt i Linköping och då tror vi att just elcyklar kan vara en bra lösning, säger miljökommunalråd Rebecka Hovenberg (MP).

Elcyklarna hoppas man ska underlätta för stadens pendlare. Det kommer totalt att finnas tjugo olika noder i staden varvid cyklarna kan hämtas upp och lämnas tillbaka med hjälp av en tagg.

Hovenberg tror att det i början kan ta en tid innan en direkt effekt av satsningen syns, men att det på sikt kan bli populärt med elcykeln. Linköpings kommun hoppas på att så småningom kunna bygga ut detta till ett stort och välfungerande system.

Räcker det inte med en vanlig cykel?

– Om man tänker att det ska ersätta bil, så tror jag att just elcyklar har en mycket större potential. Du kommer mycket längre och du blir inte svettig. Om vi tänker oss att det är affärsresenärer som pendlar, så vill denne kanske kunna ta sig fram på ett smidigt sätt och samtidigt vara fräsch när hen kommer fram till sin kund. Då är elcyklar ett mycket bra alternativ.

Det kommunala fastighetbolaget Sankt Kors står också bakom detta och hjälper till att genomföra satsningen. Ordförande Gunnar Broman (L) kan berätta mer.

– Vi har via Dukaten ett ansvar för parkeringsstrategin i Linköping. För oss är det ganska naturligt att skapa ett hyrcykel-system för alla som pendlar in till staden och behöver ställa bilen någonstans. Elcykeln tycker vi är ett jättebra alternativ.

Se tv-inslaget på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer