Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Eldningsförbud utfärdat i Östergötland

Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har efter samråd med kommunerna, räddningstjänsten och polisen idag fattat beslut om eldningsförbud i hela länet. Eldningsförbudet gäller från och med i morgon och tillsvidare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Orsaken är den senaste tidens torka och värme vilket gjort risken för bränder mycket stor. Sedan igår brinner det också i skogen vid Tjällmo i Motala kommun.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tog efter fjolårets bränder fram ett förslag med två nivåer av eldningsförbud i skog och mark. Länsstyrelsens beslut idag hör till den lägre nivån. Se faktaruta nedan.

Tidigare flygningar

Länsstyrelsen har också beslutat att tidigarelägga starten av årets skogsbrandsflygningar till idag.

I korthet så är det tillåtet att grilla på egen tomt om den inte ligger för nära skog eller annan terräng. Man måste också elda eller grilla i en anordning som är utformad så att det inte finns risk för spridning av eld. Till exempel att den är upphöjd från marken. Engångsgrillar är med andra ord otillåtna.

Gällande valborgsmässoeldar så kommer länsstyrelsen göra en bedömning av läget 29 april.

Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till brott och kan komma att ställas till svars enligt Lagen om skydd mot olyckor.

Avverkning inte förbjudet

Förbudet gäller inte avverkningsarbete i skogen, men det bör undvikas för att inte riskera att starta bränder. Länsstyrelsen rekommenderar också att arbetet genomförs under natt eller tidig morgon samt att det finns brandvakt och släckutrustning.

Eldningsförbudet

Visa

• Förbud mot viss typ av eldning utomhus. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, matlagning, bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etc.). Med utomhus avses skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas till skog eller vidare i terrängen.

• Förbudet omfattar inte eldning vid iordningställda platser utformade så att risken för spridning är låg. Iordningsställd grillplats innebär till exempel eldplats som är avgränsad med obrännbart material (till exempel betongkonstruktion eller stensättning) samt en bred markyta med grus eller motsvarande runt omkring eldplatsen.

• Det är tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning om anordningen är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken och ligger långt ifrån skog och mark. Samma sak gäller för restauranger och annan liknande näringsverksamhet på eget verksamhetsområde.

•Så kallade engångsgrillar eller liknande anordningar är inte tillåtna.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer