I klippet visar eleven Noel Jardstål hur en av lägenheterna ser ut. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Här bygger elever bostäder för ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

I stadsdelen Ljura i Norrköping har det sedan årets början pågått ett litet ovanligt bostadsprojekt.

För här bygger elever från byggprogrammet på Bråvallagymnasiet nya lägenheter till ungdomar.

– Det är roligt att arbeta med något som kommer stå kvar – istället för att riva det igen, som vi brukar göra på skolan, säger Noel Jardstål, elev på byggprogrammet på Bråvallgymnasiet.

Fem nya lägenheter för ungdomar

Det är i hemtjänstens uttjänta lokaler på Ljuragatan som Hyresbostäder nu bygger nya lägenheter speciellt riktade till ungdomar som är mellan 18–24 år.

Norrköping
Utanför varje lägenhet ska det bli ett förråd och en liten uteplats. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Workshops med eleverna

Totalt så är det fem mindre lägenheter med 1 rum och kök – alla med olika storlekar och planlösningar. Och till projektet så har man ingått ett samarbete med Bråvallagymnasiet, där ett 40-tal elever från skolan får chansen att förverkliga projektet.

– Inledningsvis så hade arkitekten workshops tillsammans med eleverna på teknikprogrammet för att ta in önskemål och tankar inför projektet. Efter det så kom byggeleverna in för att hjälpa till att bygga, tillsammans med vår entreprenör, säger Stefan Källman, projektlchef vid Hyrebostäder.

Alla elever får vara med

För Noel Jardstål är det andra gången som han är här nu och hjälper till.

– Vi jobbar precis samma tider som de andra snickarna gör. Sen byter vi av var fjärde vecka, så alla elever får komma hit och göra sin del, säger han.

”Vi behöver bra hantverkare”

– Vi behöver i hög grad bra utbildade hantverkare. Och om vi nu kan se till att eleverna har lärt sig lite mer än vad de kanske annars hade gjort – då är väl det fantastiskt, samtidigt som vi får ut nya lägenheter till ungdomar, säger Stefan Källman.

Så kan det bli fler liknande projekt i framtiden?

– Ja, vi har börjat fundera på någon form av fortsättning. Förhoppningsvis så kan vi köra vidare, säger han.

Lägenheterna väntas vara klara för inflyttning vid årskiftet.

Det är här på Ljuragatan i Norrköping som fem nya lägenheter byggs för ungdomar mellan 18–24 år. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet