Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klara Stockhaus, Majken Stockhaus och Ditte Hedmark är tre av Norrköpings skolelever som går i skola hemifrån just nu. Foto: SVT

Elever saknar skolan och kompisarna

Publicerad

Att gå i skolan hemifrån fungerar, men det har nackdelar. Det säger några grundskoleelever som SVT har träffat.

– Det är ju mycket svårare att ha det hemma för man vet ju inte exakt vad man ska göra, säger Majken Stockhaus, som går i tredje klass på Sandbyängsskolan i Norrköping.

Eftersom Majken går i trean så har hon och hennes klasskamrater inte börjat använda datorer ännu. Att lite snabbt ställa en fråga till läraren i ett chattforum går alltså inte.

Klara Stockhaus, som går i sexan och Ditte Hedmark, som går i femman på samma skola som Majken, får sina arbetsuppgifter vid ett digitalt möte på morgonen.

– Jag tycker det går ganska bra för man blir färdig ganska snabbt när man inte har någon tid eller lektion att passa, säger Ditte Hedmark.

Distansundervisningen börjar dock bli rätt trist, tycker tjejerna.

– Förhoppningsvis inte längre än till på måndag, men man vet ju inte för de kan hålla på hur länge som helst, säger Klara Stockhaus.

– Det är ju lite tråkigt för man får ju inte träffa så många och ljudkvalitén på meet är inte så superbra, säger Ditte Hedmark.

Nya skolor stänger

På torsdagen kom dessutom beskedet att gymnasieskolorna ska ha distansundervisning från och med måndag. Redan har många skolor utnyttjat möjligheten att ha undervisning helt eller delvis på distans. Allt sker för att försöka minska spridningen av coronaviruset.

Som vi rapporterat om tidigare har flera grundskolor i Norrköping stoppat undervisning i skollokalerna. Orsaken har bland annat varit att lärare har tvingats stanna hemma med misstänkt covid-19. Någon skola tvekar att kalla in vikarier av anledningen att vikarien kanske har jobbat på andra skolor. Då finns oron för att smitta ska sprida sig mellan skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer