Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Eleverna sköter Mjölbys stadsplanering med Minecraft

Uppdaterad
Publicerad

Mjölby kommun har nu dragit igång ett nytt projekt för att få reda på hur unga Mjölbybor vill hur staden ska utvecklas. De får själva bygga om den i ett datorspel.

En ny fördjupad översiktsplan ska tas fram för Mjölby, framtidsplaner för den växande staden. För att få hjälp med idéer så får nu skolklasser testa att bygga om staden i sina datorer.

Caroline Gyllemark är planarkitekt i kommunen och leder arbetet:

Mjölby

– Det är ju de unga som förhoppningsvis ska bo i Mjölby om 20 år så deras idéer och tankar är ju jätteviktiga.

Ger mer än gamla metoder

Hon har i tidigare projekt försökt samla in ungas idéer med frågor och låtit de rita, men hon märker att kreativiteten får en mycket starkare skjuts när de får bygga fritt i en 3D-modell av Mjölby.

Modellen har tagits fram av en av hennes kollegor med hjälp av kartdata som programmerats in i dataspelet Minecraft.

Vilda idéer

När klass 4D på Lagmansskolan stadsplanerar så har en grupp gjort en bondgård mitt i staden, en har en berg- och dalbana ovanför Svartån och Isabelle Hård vill ha en jättestor enhörningsbyggnad, med en fotbollsplan under:

– En unicorn där man kan sitta och fika inne i huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet