Emilia Reimander, enduroförare från Östergötland, är glad åt den nya satsningen. Foto: SVT

Emilia Reimander: ”Det är på tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Reimander är en av de mer bekanta namnen inom endurosporten. Hon är övertygad om att Gotland Grand Nationals nya satsning kommer locka fler kvinnliga förare.

-För några år sedan var vi ju inte alls många. Efter varje år nu så har det ju ökat otroligt mycket för tjejerna. Nu när de verkligen vill satsa så tror jag att det kommer bli jättebra, säger hon.

Östergötland har haft många bra kvinnliga enduroförare genom åren. Emilia Reimander, som just nu är skadad, hennes syster Martina och Hanna Berzelius. När det gällt SM-tecken och vinster i Gotland Grand National, GGN, har det ofta handlat om just de här tre namnen.

Gotland

-Jag tycker det är superkul att de gör den här satsningen, säger Hanna Berzelius.

”Samma villkor”

-Bland det roligaste med sporten är att tjejer och killar tävlar på samma villkor, men jag tror att det kan skrämma en del nybörjartjejer när vi kör tillsammans med så många tävlande som det är i GGN, fortsätter hon.

Att då sänka startavgiften till hälften för de damer som kör sitt första GGN tror hon kan göra att fler ändå anmäler sig.

Trots att damelitens framgångar blivit mer synliga i media de senaste åren så har damklassens vinstpengar i GGN inte varit i nivå med herrarnas. Nu blir det ändring på det i och med att GGN väljer att ha en prissumma för herrarna och en för damerna. Prissummorna ska öka de närmaste åren och målet är att år 2024 så ska det finnas 100.000 kronor till vinnaren i damklassen och lika mycket till vinnaren i herrklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet