Trenden andelsjordbruk växer i Sverige: ”Matsvinnet minskar”

Uppdaterad
Publicerad

Det har under de senaste åren öppnats upp nya möjligheter att köpa närproducerad mat från den svenska landsbygden.

Emma Lundberg utanför Rimforsa driver ett andelsjordbruk – och nu skördar hon för första gången.

– I dag ska jag skörda lök, dill, mangold, potatis, romansallad, rödbetor och sockerärtor.

Det blir ju en hel del olika sorter?

Kinda

–Ja, det blir det. Det krävs mycket planering, säger lantbrukare Emma Lundberg.

Första andelsjordbruket och första skörden

Ett andelsjordbruk fungerar så att du som konsument köper in dig i förväg på en del av den kommande skörden.

Konceptet blir allt mer populärt och Emma Lundberg, som är först ut i Östergötland med att driva ett andelsjordbruk, har idag ett 20-tal andelsägare vid sin odling.

– Jag fastnade för det här för det minskar svinnet och det ökar också min planering av vad jag ska odla. På det här sättet kan jag odla jättemånga olika sorter, och det uppskattas också av andelsägarna, säger hon.

Emma Lundberg packar påsarna med nyskördade grönsaker. Snart ska de levereras ut till kunderna. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Leverans till konsumenterna

Efter några timmars skördande, tvättande och packande så är lådorna är fulla av färska grönsaker. Nu är det dags för köparna att få sina leveranser.

De flesta körs ut med bud men Kerstin Naidu Sjöswärd är otålig och kommer själv till gården.

– Det är jättekul. Vi är flera stycken som har nappat på det här. Man betalar in en summa och så vet man att det kommer ett tjugotal leveranser under hela säsongen. Jag är helnöjd, säger Kerstin och tittar nyfiket ner i sin låda.

Vad är ett andelsjordbruk?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet