Foto: SVT

Återbruksdag – en chans att bli av med grejor

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill bli av med något ställer ut det vid tomtgränsen. Den som vill ha något hämtar själv. Resten körs vidare till återvinning och energiproduktion. Så fungerar återbruksdagen i Söderköpings kommun.

Idag var det återbruksdag i Västra Husby, Mogata, Östra Ryd och Luddingsbo/Snöveltorp. Många passade på att göra sig av med sådant som tagit plats i förråd och på vindar.

– Det är väldigt skönt att bli av med det, sade Carl-Johan Hellgren i Västra Husby.

Carl-Johan och hans fru Ann-Katrine hade satt upp ett partytält över skinnsoffa, skinnfåtölj och en gammal bäddsoffa från 30-40-talet. Till och med ett gammalt takräcke till en äldre bil blev de av med.

Det är andra året som Återbruksdagen arrangeras i Söderköpings kommun, men kanske var det lite mer prylar utställda i år. Orsak? Corona! När det finns färre saker att göra utan att träffa mycket folk så är det många som passar på att städa ur förråd.

Återbruksdagen är ett led i Söderköpings kommuns strävan att minska mängden avfall med 25 procent till år 2025.

Det som intresserade inte hämtade på söndagen hämtas istället på måndagen av ett renhållningsföretag för att materialåtervinnas. Det som sedan återstår går till förbränning i Händelöverket i Norrköping och blir energi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.