Foto: SVT

Skolutflykter till Fårö med demokrati i fokus

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland så arrangerar Baltic Art Center i samarbete med Wisbygymnasiet i november utflykter till Fårö för skolelever. Tanken är att ge eleverna kunskap om demokrati, yttrandefrihet och samhällsengagemang.

I biblioteket på Bergmancenter på Fårö skriver några elever i årskurs fem i Endre skola lappar med budskap till de som bestämmer.

– Jag tycker att vi borde stoppa krig, säger Engla Hedenberg.

Gotland

Under fyra tillfällen så får cirka 160 av Gotlands femteklassare göra en utflykt till Fårö. Med filmvisningar, samtal och övningar så får eleverna lära sig mer om demokrati, civilkurage och konstnärlig frihet.

Konstnärlig frihet är en demokratifråga. Foto: SVT

– Det är också en poäng i att komma bort från klassrummet och göra en resa upp hit till Fårö. Vi kallar ju projektet för utflykten. Tanken är att de ska bli få en upplevelse som de kan bära med sig. Som kan trigga igång dem lite, säger Niklas Westergren, lärare på Wisbygymnasiet som tillsammans med Anna Norberg från Baltic Art Center är projektledare.

Se mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet