Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här invigs fiskvägen mitt i Linköping. – Det varit tvärstopp i 150 år, säger Gunnar Ölfvingsson som lutar sig mot en målarmussla i jätteformat. Foto: Lena liljeborg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fiskväg – här är Linköpings största naturvårdssatsning

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stopp i 150 år men nu kan fisk och andra vattenlevande organismer på nytt vandra genom Linköping.

– Den rödlistade och hotade aspen vet vi finns kvar i Roxen och Motalaström, men om de ville gå upp i Stångån efter att det varit stopp i 150 år visste vi inte. Men nu vet vi, säger Gunnar Ölfvingsson, Linköpings kommunekolog.

Se när naturvårdssatsningen invigdes  med bland annat elever från Tallbodaskolan i klippet ovan.

Asp är en storvuxen fisk som kan väga upp till 10 kg och ser nästan ut som en lax, fast den är släkt med mörtar och braxar.

Det är på grund av kraftverket Nykvarn som kommunen  bygger den här nya vattenfiskvägen på Nykvarnsholmen intill den nedersta slussen. Ett mångårigt projekt, som kombinerad med en fungerande stadsmiljö och en park som lockar folk , blir Linköpings hittills största naturvårsdsatsning.

– Fiskarna blir nog glada. Nu kan de komma förbi här och få yngel så att det blir fler fiskar, säger Olivia Danielsson, Tallbodaskolan klass 4, som släppte brax i den nya bäckfåran. Foto: Lena liljeborg/SVT

 – Vi tar bort hinder för fiskar och andra vandrande vattenlevande organismer och skapar en god ekologi i våra vattendrag och följer i och med det EUs vattendirektiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet