Som ung SSU:are hörde Olle Vikmång (S) äldre politiker prata om Kardonbanan. Idag fick han som kommunalråd vara med när den invigdes. Foto: SVT

Kardonbanan – en förutsättning för Ostlänken

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Kardonbanan av landshövding Carl fredrik Graf. I Norrköping gläds politikerna åt ytterligare ett steg mot att göra staden till ett logistikcentrum.

På 1800-talet öppnades järnväga med pompa och ståt. Ibland var kungen med. Idag skedde invigningen av Kardonbanan på ett digitalt möte genom landshövdingen förklarade järnvägen öppnad.

Norrköpings politiker ser järnvägssträckan som ett steg för att göra staden intressant för de som behöver frakta varor och lasta om mellan fartyg och tåg.

– Det här betyder nya möjligheter för nya jobb att växa fram i de här branscherna, säger kommunalrådet Olle Vikmång (S).

Kardonbanan som idé och planer i nästan 20 år, 2017 började den byggas.

Banan binder samman Södra stambanan med Norrköpings hamn och nu börjar arbetet med att bygga den nya godsbangården. Allt detta är saker som måste finnas på plats när järnvägsprojektet Ostlänken börjar byggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.