Hanna Melin talade om Asylrättsgruppen i Linköping och deras arbete. Foto: Cissi SäfströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

”En fråga som vi måste prata om”

Publicerad

Lilla torget i Linköping fylldes av musik på lördagen då flera olika organisationen höll i en manifestation för ensamkommande flyktingbarn.

På lördagen hölls en musikmanifestation på Lilla torget i Linköping. Manifestationen, som är ett initiativ av rörelsen #vistårinteut, var en av ett drygt 30-tal som hölls runtom i Sverige för att stödja ensamkommande flyktingbarn. Den hölls i samarbete med Musiker mot rasist och i Linköping deltog även flera organisationer, bland annat Sensus, Elsas hus och Asylrättsgruppen i Linköping.

– Det är en fråga som är uppe just nu och som vi måste prata om. De högerextrema rörelserna växer och det kommer de att fortsätta att göra, därför är det viktigt att ha en ståndpunkt, säger Hanna Melin, medlem i Asylrättsgruppen i Linköping.

Välbesökt evenemang

Sammanlagt spelade närmare tio akter och flera tal hölls för att uppmärksamma situationen som personerna bakom manifestationen menar att ensamkommande flyktingbarn är i idag.

– Ett tag var det runt hundra personer här och sen har det gått i vågor. Det är många som har spelat så det har dragit folk, säger Hanna Melin.

Att få ut budskapet tillsammans med musik menar hon är en god idé.

– Jag tror på att det kan vara mer kulturella inslag när man lyfter frågor, det behöver inte alltid vara i ord utan det kan vara i andra uttrycksformer också.

Den växande rörelsen #vistårinteut består av nästan 8 000 yrkesverksamma eller volontärer som möter ensamkommande barn och ungdomar i deras vardag. De följs av över 20 000 personer på sin facebooksida. De vill uppmärksamma hur den nya asyllagen, i kombination med återtagandeavtalet med Afghanistan, har fått följder för tusentals ensamkommande ungdomar i Sverige.

”Vi står inte ut med att Sverige skickar barn och ungdomar i döden! Alla barn och ungdomar i Sverige ska omfattas av barnkonventionen och har rätt till ett bra och värdigt liv.”

Källa: #vistårinteut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer