Georgis Touma kom på idén med galan efterson han inte tackat sin mamma ordentligt Visa alla (4)
Visa alla (4)

Georgis hyllar de äldre med stor gala

Uppdaterad
Publicerad

Georgis Touma fick idén till galan när han insåg att han inte tackat sin egen mamma ordentligt. Men han är inte den enda som nu, av olika skäl, försöker locka seniorer med mässor och event.

Som en bortglömd grupp beskrivs pensionärerna, eller seniorerna som de får heta, när de nu ska lockas med olika arrangemang.

Georgis Touma från Norrköping har samlat 350 pensionärer i Vadstena slott. Det blir en hyllningsgala med kaffe, tårta, musikunderhållning och gymnastik under ledning av Ragnar Dahlberg.

Ragnar Dahlberg leder hyllningsgalan till seniorerna Foto: SVT

Georgis fick idén till Seniorgalan eftersom han kom på att han själv inte tackat sin mamma tillräckligt. Att han kom till Sverige 1989 från Syrien tror han också har påverkat idén.

– Jag tror att energin som driver galan kommer från de länderna, för vi gillar att vara nära våra äldre. Det saknas här. Man måste tacka dem som byggt det här fina samhället, förklarar Georgis.

Vill bli större

Det började dock hemma i Norrköping för tre år sedan med några föreställningar. Nu håller Seniorgalan på att expandera. Nästa år letar den sig utanför Östergötland, bland annat till Visby, Uppsala och Västervik.

– Många är positiva, både seniorer och våra sponsorer och jag vill gärna göra mer. Så det är naturligt att det blir större och mitt mål är att göra Seniorgalan över hela Sverige, säger Georgis Touma.

Det är gratis entré och galan drivs med en blandning av sponsorer, samarbetspartners och ideella krafter.

Men just den här dagen är det inte bara Georgis som vill uppmärksamma de äldre.

Äldre glöms bort

I Linköping pågår samtidigt ett annat event, Seniormässan. Bland utställare och föreläsare är Lill-Babs det stora dragplåstret.

Artur Ringart är konferencier under seniormässan i Linköping Foto: SVT

– Fler och fler får upp ögonen för att här finns det en grupp som man har struntat i tidigare. Media satsar till exempel knappt på äldre, utan det ska bara vara yngre tittare och lyssnare, säger Artur Ringart. Han är konferencier under seniormässan och har även grundat nyhetssajten News 55 för seniorer. Under många år jobbade han på SVT Sport.

– Hälften av landets förmögenhet finns hos de äldre, så det finns en kommersiell potential hos de äldre, avslutar Ringart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Öst
Mer Nyheter