Bankboxens lucka sprängdes sent på söndagskvällen och polisen spärrade av ett område vid Stora torget i Skänninge. Foto: Niklas Luks

En man anhållen för sprängningen i Skänninge

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig man från västra Östergötland sitter anhållen för sprängningen mot en bankbox i Skänninge. Polisen hittade honom med hjälp av bilder från en övervakningskamera.

Brottet rubriceras som försök till grov stöld.

– Det fanns ingen människa i närheten vid den här tidpunkten och sprängverkan var inte så stark att jag kan rubricera det som allmänfarlig ödeläggelse, vilket det var från början, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Mjölby

Två personer på bilderna

Övervakningsbilderna gjorde att lokalpolisen kunde ”arbeta upp ärendet”, som Nemec Nordh uttrycker det, och finna den misstänkte. Bilderna visar att det var två personer på platsen vid tillfället.

– Jag vill inte gå in på vad som finns på bilderna i detalj, men det är två gärningsmän varav den ena är på fri fot. Bilderna är dock tillräckligt bra för att kunna identifierar personerna på dem.

Förhör och husrannsakan

Chefsåklagaren är förundersökningsledare i fallet och säger att hon inte vill föregripa den tekniska undersökningen genom att berätta för mycket om vad som hittats hittills på bilderna. Till exempel när det gäller vad för sprängmedel som användes.

– Sprängverkan var tillräckligt stark för att få bort luckan, men inte för att ta sig in i själva boxen. Nu håller vi förhör med den anhållne och polisen fortsätter söka efter den andre gärningsmannen. Dessutom har det gjorts husrannsakan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet