Här är de giftigaste platserna i Östergötland. Foto: SVT

En till två platser saneras per år

Uppdaterad
Publicerad

Att få till en sanering av ett förorenat område är en långsam process, men på Länsstyrelsen i Östergötland tycker man ändå att det går framåt.

– Det går framåt med de mest prioriterade områdena. Ungefär en till två områden per år saneras för närvarande, säger Markus Gustafsson på länsstyrelsen. Han arbetar som tillförordnad verksamhetsansvarig för förorenade områden.

På den just nu aktuella prioriteringslistan står Norrköpings gasverk högst. Verket låg i Inre hamnen, ett område som nu görs om helt för att kunna bygga bostäder. Sedan följer platser som Reijmyre glasbruk, Brandsnäs såg, Gusumsån och Loddby sulfitfabrik.

Listan fylls på

Arbetet kan möjligen tyckas vara tröstlöst eftersom att även om områden saneras så fylls listan på med nya förorenade platser. Om man ser till något mindre förorenade områden, klassificerade som ”platser med stor risk”, så handlar det om strax under 900 platser runtom i Östergötlands län. Av dem är det få som länsstyrelsen har hunnit arbeta med och det är få som är sanerade.

– Det är ett långsamt arbete. Det gäller att inte vara otålig. För oss som jobbar med de här frågorna så tycker vi att det börjar bära frukt och gå framåt, säger Markus Gustafsson.

Målsättning att vara klar 2050

Staten skjuter till pengar för saneringsarbete där det inte längre finns någon ansvarig. Ibland kommer en del pengar från Naturvårdsverket och en del från den drabbade kommunen.

När det gäller områden där det fortfarande finns någon ansvarig för föroreningen går det dock långsammare. Där menar Markus Gustafsson att man ligger efter och där behövs det mer satsningar.

På listan med de högst prioriterade objekten finns runt 50 platser. Målsättningen är att de ska vara åtgärdade år 2050.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.