Visa alla (2)

Unik enkät om totalförsvaret på Gotland

Publicerad

Den här veckan får 4800 gotlänningar en enkät om totalförsvaret i brevlådan. Gotland har pekats ut av regeringen som pilot-län för hur man bygger upp ett nytt totalförsvar där det militära och civila försvaret ska fungera som en enhet.

Det är länsstyrelsen som nu vill undersöka medborgarnas attityder och inställning till olika frågor som rör försvarsverksamheten.

– Det kan vara till exempel vad gotlänningarna oroar sig mest för; är det klimatkrisen, är det elavbrotten eller att kriget kan komma, säger Amy Rankin, kris- och beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen Gotland.

Se i klippet – så fungerar totalförsvaret Foto: TT/Jonas Ekströmer/Bertil Ericson

Riktad kommunikation

Svaren, som ska vara sammanställda i början av nästa år, blir en möjlighet att få in ny kunskap om hur rustat Gotland är i händelse av en kris.

– En av de frågor som vi ställer är vilken hemberedskap gotlänningarna har. Det kan vi sedan använda för att rikta våra kommunikationsinsatser. Om vi till exempel kommer fram till att barnfamiljer i Visby har ganska låg hemberedskap jag då kan vi rikta vår information till dem, säger Amy Rankin.

Intresse från MSB och FOI

Enkäten är förhållandevis stor för att göras på lokal nivå och det finns också ett intresse hos myndigheter som MSB och FOI att ta del av svaren.

– Det här är väldigt unikt. Det har gjorts liknande studier nationellt sett. Men vi har sett ett stort intresse, det är många som hört av sig, säger Amy Rankin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet