Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi startar vår krisledningsstab igen”, säger Andreas Capilla, kommundirektör i Mjölby. I videon berättar han varför. Foto: SVT

Äldreomsorgen i Östergötland om bemanningen: ”Läget är riktigt kritiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsläget inom äldreomsorgen är väldigt ansträngt i många av Östergötlands kommuner. Det visar en enkät som SVT Nyheter Öst har gjort.

– Det är riktigt kritiskt, säger Pernilla Thunander, socialchef i Motala kommun.

I faktarutan nedanför kan du läsa om bemanningsläget kommun för kommun.

– Vi balanserar hela tiden på gränsen för att aktivera våra kontinuitetsplaner då vi måste prioritera och låta vissa arbetsuppgifter stå tillbaka, säger Pernilla Thunander, socialdirektör i Motala kommun.

Ödeshög, Boxholm och Mjölby har aktiverat kommunernas krisledningsstaber på grund av det ansträngda läget.

I videon här ovanför berättar kommundirektören i Mjölby varför.

– Vi har haft några tuffa veckor med hög frånvaro bland personal, framför allt i hemsjukvården, säger Thomas Gylfe, distriktsläkare med ansvar för äldre på vårdcentralen i Mjölby.

Personal från andra avdelningar kan få gå in

Om det inte blir bättre med de nya karantänsreglerna överväger Mjölby kommun att uppmana personal med erfarenhet eller utbildning som jobbar på andra avdelningar att gå in och täcka.

Det kan också bli en situation där man måste ställa om från skola till fritids, för att säkerställa att de som behöver kunna gå till sitt arbete kan göra det.

– Vi hoppas att vi inte ska hamna där, men det är en möjlighet, säger kommundirektören Andreas Capilla.

”Vaccinet ger bra skydd”

Men distriktsläkaren Tomas Gylfe ser också positiva tecken:

– Än så länge har vi varit ganska förskonade från större utbrott av covid bland patienter i särskilt boende och hemsjukvård. Vi har bara haft enstaka fall och de flesta har varit lindrigt sjuka. Det verkar som om vaccinet ger en bra skyddseffekt för allvarlig sjukdom.

NORRKÖPING

Svårt att få tag på tillräckligt med vikarier, både inom äldreomsorgen och barnomsorgen. ”Många är sjukskrivna. Det är tungt ute just nu”, skriver Kommunals fackliga ombud.

Antalet smittade äldre på äldreboenden steg från 2 smittade förra fredagen till 13 smittade i fredags.

LINKÖPING

Ungefär 20 procents frånvaro inom utförarorganisationen Leanlink, enligt Kommunals fackliga ombud. ”Men det verkar finnas okej med vikarier.” Inom LSS (som stöttar personer med funktionsnedsättning) finns det arbetsplatser som går på minimibemanning eller riskerar att få göra det, enligt ombudet.

Antalet smittade brukare inom vård och omsorg ökade från 20 smittade förra fredagen till 49 smittade brukare i fredags.

MOTALA

Hög frånvaro och mycket vård av barn inom vård och omsorg. Sjukfrånvaron är högre än under hela pandemin, enligt socialdirektören i Motala kommun. ”Bemanningsläget är extremt besvärligt.”

MJÖLBY, BOXHOLM, KINDA

”Sjukfrånvaron är hög inom samtliga verksamheter och det är svårt att få in vikarier”, skriver Kommunals fackliga ombud där. ”Läget är mycket ansträngt.” Man löser situationen med övertid, genom att flytta personal mellan verksamheter och beordra in personal, enligt det fackliga ombudet.

Mjölby och Boxholm har aktiverat kommunens krisledningsstaber på grund av det ansträngda läget.

YDRE

Här är bemanningen inom äldreomsorgen stabil, enligt Kommunals fackliga ombud.

ÖDESHÖG

Har aktiverat kommunens krisledningstab.

SVT Nyheter Öst har inte fått in uppgifter från samtliga kommuner. Du som har information eller erfarenheter, som personal, anhörig, chef eller fackligt ombud, får gärna hör av dig till tina.enstrom@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer