EPA-ungdomar främjar trygghet i Valdemarsvik

Publicerad

På uppdrag av kommunen åker unga med A-traktor runt i Valdemarsvik för att hålla koll på läget nattetid.

– Det känns kul att kunna visa framfötterna, säger Kevin Carlsson.

En särskild satsning på ungdomar med A-traktorer genomförs i Valdemarsvik där de fått ansvaret i att skapa trygghet. Kevin Carlsson är femton år och har kört A-traktor i ett halvår.

– Det känns kul att kunna visa framfötterna, säger han.

Valdemarsvik

Hör Agnes Rolf och Alva Karlsson berätta om vad de får i ersättning för sina uppgifter.

Fredrik Törnborg är fritidssamordnare på kommunen och påpekar vikten av att samhället måste tro på ungdomarna och ge dem möjlighet att visa ett ansvarstaganade.

– Vi vill få ut dem och röra sig på ställen där det oftast sker brott, säger Fredrik Törnborg.

Tanken är att ungdomarna rapporterar in till Fredrik om de ser att en gatlykta står trasig eller att någon begår skadegörelse eller generell otrygghet i samhället.

Therese Eliasson, områdespolis i Valdemarsvik och Söderköping med Fredrik Törnborg, fritidssamordnare på Valdemarsvikskommun. Foto: Daniel Díaz

Ett önskvärt projekt

Invånare i Valdemarsvik har sett de motorburna ungdomarna som ett problem. Den här typen av projekt har varit önskvärt, berättar Therese Eliasson, områdespolis i Valdemarsvik och Söderköping.

- De kan vara våra ögon och öron utåt, förklarar hon.

A-traktor eller EPA

A-traktor, oftast kallad EPA (en personbil som byggts om jordbruksmaskin), är ett motordrivet fordon som består av en rekonstruerad bil med en maxhastighet på 30 km/h. För att köra A-traktor krävs ett körkort för moped klass I eller ett traktorkort.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet