Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ericson: ”Tack livet, det har varit häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Sex år som förbundskapten, fem mästerskap och ett EM-guld. Det är med rak rygg och stor stolthet som Håkan Ericson lämnar rollen på Svenska fotbollförbundet.

– Tack livet, det har varit häftigt, säger han.

Det var dagen efter 0–3-förlusten mot Slovakien och Sveriges tidiga sorti från U21-EM i Polen. Håkan Ericson, som inte hade fått särskilt mycket sömn sedan matchen i Lublin, släntrade in i presskonferensrummet och hade med sig han en enklare frukost i form av en smoothie och en banan.

Men någon lugn matstund blev det aldrig.

Frukosten lämnades orörd.

Ericson var i stället, under den nästan 28 minuter långa pratstunden med svenska reportrar, helt fokuserad på att redogöra för sin tid på Svenska fotbollförbundet (där han har haft olika roller sedan 1994); hur han förändrade tränarutbildningarna, tiden som förbundskapten för U21-landslaget, framgångar, motgångar.

Hela tiden med stolthet i rösten.

– Det är mycket av mitt liv har som har handlat om fotbollsförbundet, och jag tycker själv att min output har varit ganska stor med vad som har producerats i utbildningsmaterial och resultat vad det gäller U21, säger han.

– Jag kommer nog gå härifrån med ganska rak rygg, känner jag. Det är en skön känsla, att jag har fått vara en del i att bygga någonting och att dagens tränare pratar i fotbollstermer som kommer ifrån mitt huvud.

Framgång i Tjeckien

Stoltheten fanns där även när han pratade om mästerskap, att han har fått varit om med om fem olika slutspel; tre med U21 och två som bollplank till A-landslagets tidigare förbundskapten Erik Hamrén.

Ett av dessa blev något unikt, något som ingen annan svensk herrtränare har lyckats med. Håkan Ericson var förbundskaptenen bakom Sveriges U21-EM-guld 2015 i Tjeckien.

Men trots framgången och spelarnas hyllningar är nu tiden som U21-förbundskapten över.

Efter sex år som ytterst ansvarig lämnar han över till Roland Nilsson.

Vad som händer nu vet han inte riktigt.

– Jag har inte klart med vad jag ska göra. Jag letar fortfarande, eller diskuterar fortfarande med några trådar. Det är allt från att vara tränare igen för ett klubb- eller landslag, men har jag har också haft en del kontakter med näringslivet, där det finns lösa förfrågningar, säger han.

– Det tredje alternativet är att jag har ett aktiebolag, där jag har gjort många föreläsningar om ledarskap.

Semester väntar

TT: När måste du bestämma dig?

– Det finns ingen tidsplan. Jag har inget uppdrag i dag som säger att jag måste bestämma mig. Sverige står ju still i juli, och det kommer nog jag också göra. Sedan hoppas jag att det kommer hända saker från mitten av augusti. Sedan hoppas jag att jag är redo, säger han.

Har du konkreta förfrågningar?

– Jag har skickat cv:n till olika hörn av världen, det har jag gjort. Både när det gäller klubb- och landslag men jag är även medveten om jag inte är den enda som har skickat cv till de här ställena. Det är många som vill ut.

Blir en saknad

Vad kommer du att sakna?

– Mycket, så klart. Framför allt samvaron med mitt ledarteam, som har fungerat otroligt bra under många år. Vi har jäkligt skoj när vi ses. Sedan den täta kontakten med spelarna, som gör att jag känner mig ung, säger Ericson.

– Det kommer bli en saknad. Men man får vara stor och försöka se hur många som får möjlighet att vara ansvarig för ett landslag med framgång. Jag har varit med om tre mästerskap som ansvarig, fem mästerskap totalt på fem år i och med att jag var med Erik (Hamrén) och A-landslaget. Tack, tack livet, det har varit häftigt.

Fakta: Håkan Ericson

Född: 29 maj 1960.

Yrke: Tidigare förbundskapten för U21-landslaget.

Spelarkarriär: Åby IF, FK Kick, IK Sleipner.

Tränarkarriär: FK Kick 1983–1985, Råsunda IS 1987, AIK (assisterande tränare) 1988–1989, Väsby IK 1990–1991, Vasalunds IF 1992, Väsby IK 1993–1995, Motala AIF 1997–1998, Nacka FF 1999, IFK Norrköping 2002–2003, förbundskapten för Sveriges U21-landslag 2011–2017.

Övrigt: Lärare på fotbollstränarlinjen på Örebro universitet 2004–2005, riksinstruktör för Svenska fotbollförbundet 1994–2006, elitinstruktör och ansvarig för förbundets tränarutbildning 2007–2010.

Främsta meriter: Guld i U21-EM 2015, årets idrottsledare 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.