Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Esmeraldafallet: I dag faller domen

Uppdaterad
Publicerad

I dag faller tingrättens dom i Esmeraldafallet i Norrköping där mamman misstänks ha vållat sin treåriga dotters död.

Bara någon vecka efter förlossningen omhändertogs Esmeralda och placerades i ett familjehem i Vadstena. Under 2018 började de biologiska föräldrarna att kämpa för att få tillbaka sin dotter. De fick nej av både socialnämnden i Norrköping och förvaltningsrätten – kammarrätten ändrade dock beslutet och i början av 2019 folkbokfördes flickan hos sina biologiska föräldrar.

I januari i år hittades hon död i ett bylte under sängen i en av barnkamrarna. Båda föräldrarna häktades tidigt i ärendet, men pappan avled i häkte i februari – alltså är det nu bara mamman som kan hållas ansvarig för flickans död.

Inte övertygande bevisning

Mamman åtalades misstänkt för mord i första hand och för grovt vållande till annans död i andra hand. Tingsrätten har i ett beslut redan kommit fram till att det inte framkommit övertygande bevisning för att mamman och pappan uppsåtligen dödat Esmeralda. Däremot anser man att det framkommit övertygande bevisning för att mamman av oaktsamhet vållat flickans död.

Åklagaren yrkar på att mamman ska dömas till fängelse i 14 år för mord. Advokaten yrkar på straffrabatt, med tanke på hur länge mamman suttit häktad.

Klockan 14.00 under torsdagen faller tingsrättens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet