Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Esmeraldas handläggare kritiserar Ivo-utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Treåriga Esmeralda dog i Norrköping i januari och för några veckor sedan fick socialnämnden i Norrköping kraftig kritik för hur ärendet hanterats av Ivo. Nu skriver socialtjänstens handläggare brev till socialministern och kritiserar Ivo:s  utredning.

Det var den 12 oktober tidigare i år som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktade kraftig kritik mot socialnämnden i Norrköpings kommun för hur de hanterat Esmeraldas ärende. Ivo:s generaldirektör Sofie Wallström kallade till exempel hanteringen av ärendet för ”ett kapitalt misslyckande från samhällets sida” under en presskonferens.

Handläggarna tillfrågades inte

Nu skriver anställda inom socialtjänsten i Norrköpings kommun ett brev till socialminister Lena Hallengren (S). Det för att framföra kritik mot Ivo:s utredning av fallet. I brevet ifrågasätter de bland annat att Ivo inte pratat direkt med den berörda personalen på socialtjänsten.

”Gällande IVO:s granskning känner vi dock stor vanmakt över hur granskningen genomförts. Detta utifrån att IVO valt att inte prata med oss eller någon annan på vårt socialkontor. IVO har bara granskat den skriftliga akten, vilket innebär att en stor del av den komplexitet som vi, och socialsekreterare runt om i landet, tampats med dagligen inte synliggörs”, skriver handläggarna i brevet.

Besvikna på presskonferens

Handläggarna är också besvikna över hur Ivo presenterade utredningen.

”Vi är även bekymrade och skakade över att IVO väljer att delge kritik av denna mycket allvarliga grad vid en presskonferens utan någon som helst förhandsinformation till oss som arbetat med ärendet”, skriver handläggarna.

I brevet skriver handläggarna dessutom att Ivo tackat nej till att träffa dem. Myndigheten ska bara ha gått med på att träffa socialdirektören och verksamhetschefen.

Har till februari på sig

Det som handläggarna finner mest anmärkningsvärt skriver de är att Ivo:s utredning inte tagit kammarrättens dom i beaktande.

”Det mest anmärkningsvärda är att granskningen inte alls väger in konsekvenserna av Kammarrättens dom som i praktiken gav” bestämmandet” tillbaka till föräldrarna”.

Norrköpings kommun har förelagts om vite att åtgärda de identifierade bristerna i hanteringen av Esmeralda-fallet senast i februari nästa år.

Bakgrunden till fallet hittar du här, eller i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet