Esmeralda från Norrköping blev bara tre år gammal. Foto: Privat.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Esmeraldas pappa dog i häktet – polisutredningen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen gällande treåriga Esmeraldas pappas död på häktet i Norrköping läggs ner. Utredningen visar att det inte begicks något tjänstefel av häktespersonalen i samband med mannens död.

Pappan var misstänkt för att ha vållat sin treåriga dotter Esmeraldas död i slutet av januari. Tidigt på söndagsmorgonen den 16 februari hittades pappan död i häktescellen.

– Jag bedömer att ingen i personalen har gjort sig skyldig till tjänstefel. Personalen har gjort bedömningar och vidtagit de åtgärder som varit lämpliga utifrån den information och de förutsättningar som funnits, säger chefsåklagare Kristian Agneklev i ett uttalande.

Utredningen har gjorts av åklagare och polis i Eskilstuna.

Dottern avled i hemmet

Dottern Esmeralda hittades avliden i hemmet i Norrköping den 30 januari i år och föräldrarna greps i samband med detta som misstänkta för att ha orsakat hennes död.

Åklagaren yrkade på ansvar för mord, men tingsrätten gjorde en annan bedömning. Mamman dömdes den 6 augusti som skyldig till grovt vållande till annans död och narkotikabrott med påföljden ett år och nio månaders fängelse.
En dom som sedan överklagats av samtliga parter.

Missbruk orsakade dödsfallet

Rättsmedicinalverket obducerade pappan och skriver i sitt utlåtande:

”Sammantaget har den slutliga dödsorsaken inte kunnat påvisas, men undersökningsfynden, omständigheterna (polishandlingarna och patientjournalen) och frånvaron av konkurrerande fynd talar närmast för att dödsfallet orsakats av sena effekter av läkemedel- och narkotikaanvändning.”

– Obduktionsrapporten ger inte heller anledning att kritisera personalen på häktet för hur de hanterat situationen, säger Kristian Agneklev.

Polis och åklagare har i utredningen analyserat övervakningsfilmer från häktet, loggböcker med loggar från händelsen, samt Kriminalvårdens egen internutredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet