Det cirka 7 000 år gamla skelettet låg i en ihopkrupen ställning. Foto: SVT

7000 år gammal kropp hittad

Uppdaterad
Publicerad

Det 7 000 år gamla skelett som hittats vid utgrävningarna kring nya banvallen i Motala är ett av de viktigaste stenåldersfynden i Europa.

Skelettet hittades i en grund grav alldeles under den gamla banvallen vid strömmen där Riksantikvarieämbetet gräver efter fornlämningar.

Graven

Vem benresterna tillhört är fortfarande en gåta, men man vet att det är en vuxen person som begravdes med en knacksten och en slipsten – något som vittnar om livet som människorna levde här.

Fyndet markerar också början på slutet av en 13 år lång utgrävning i Motalatrakten. Till fyndigheterna räknas flera hundratusen stenar, ett tiotal gravar, jaktredskap och delar av boningshus.

I slutet av augusti packar arkeologerna ihop och var fynden sedan tar vägen är även det en gåta. Länsmuseet har nämligen tackat nej till fyndigheterna. I stället kan benresterna hamna på Historiska muséet i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.