”Ett dråpslag mot Gotland”

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats kan komma att stängas senast år 2022. Det meddelade i dag den rödgröna politiska majoriteten i Stockholm.

– Det här är ett dråpslag mot Gotland, säger den gotländske riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (M).

Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, som styr Stockholms stad, presenterades i dag.

Marken som flygplatsen ligger på ska bland annat användas till bostäder och flygtrafiken ska successivt börja flyttas från Bromma till Arlanda och Skavsta.

Förutsättningen är att flygplatsen kan avvecklas utan att möjligheterna för jobb och utveckling i regionen försämras.

”Helt avgörande”

Svenska handelskammaren är kritisk och menar att 24.000 jobb i hela landet skulle försvinna tillsammans med flygplatsen.

Gotland har i dag täta förbindelser med Bromma. Merparten av trafiken går just dit och de cirka 30 minuternas restid är en viktig ingrediens för att möjliggöra till exempel jobbpendling.

– Det här är ett dråpslag mot Gotland. Bromma flygplats har en helt avgörande uppgift för Gotlands infrastruktur till fastlandet. Eftersom Arlandas kapacitet är fulltecknad kan ingen annan flygplats ersätta Bromma, säger Gustaf Hoffstedt (M) i ett uttalande.

Nya möjligheter

Skavsta flygplats vd Peter Steinmetz vill ännu inte kommentera dagens besked, men uppger i ett pressmeddelande att man följer utvecklingen kring Bromma noga och att Skavsta har utrymme att växa.

Politiker i Eskilstuna ser nu möjligheter också för Eskilstuna flygplats.

”Gyllene tillfälle för Eskilstuna flygplats att ta större regional plats och funktion och bära sina kostnader”, twittrar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Oppositionsrådet Jari Puustinen (M) skriver i sin tur: ”Klart Bromma flygplats ska finnas kvar och att Eskilstuna satsar på Kjula flygplats för fler jobb och tillväxt.”

Uppgörelsen har gjorts på lokal nivå i Stockholm. För att nedläggningen ska gå i lås måste riksdagen ge klartecken.

I inslaget ovan kan du bland annat höra Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande på Gotland, och Gunnar Jonasson, flygplatschef Visby Airport, kommentera dagens besked.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.