Arkivbild på buss i Linköping. Foto: Cissi Säfström

Ökade resekostnader ska kontrolleras

Uppdaterad
Publicerad

År 2020 åker vi dubbelt så mycket kollektivtrafik – en ökning som väntas bli kostsam.För att lyckas få bukt med de väntade utgifterna har Helene Lindestam, biträdande professor i produktionsekonomi vid LiU fått 5,6 miljoner kronor från Vinnova för att under fyra år undersöka hur kostnadsökningarna för framför allt busstrafiken kan stoppas. Även miljökraven ska synas.

För att lyckas få bukt med de väntade utgifterna har Helene Lindestam, biträdande professor i produktionsekonomi vid LiU fått 5,6 miljoner kronor från Vinnova för att under fyra år undersöka hur kostnadsökningarna för framför allt busstrafiken kan stoppas. Även miljökraven ska synas.

– Resultaten skapar förhoppningsvis ett underlag för beslutsfattare inom branschen, säger Helene Lindestam.

Forskningen kommer att bedrivas tillsammans med VTI och forskare vid Karlstads universitet samt med bussoperatören Nobina, Östgötatrafiken och Sveriges Bussföretag som samarbetspartners.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.