Sanna Hederstedt i Eksta har byggt ett pepparkakshus utöver det vanliga

Uppdaterad
Publicerad

Just nu inför julen så kan man misstänka att det börjar sättas ihop en hel del pepparkakshus ute i stugorna. En som har tagit bygget till en högre nivå är Sanna Hederstedt i Eksta på Gotland.

– Innan byggde jag vanliga små pepparkakshus varje år när barnen var små. Men jag började bygga pepparkakshus med inredning för fem år sen. Jag kom på att det skulle vara snyggt med tapeter och golv i varje hus. Sen har det bara blivit mer och mer, säger Sanna Hederstedt.

Bakningen, ihopsättningen och spritsningen av årets hus tog ungefär en vecka, berättar hon. Pysslet med miniatyrer som fyller huset är något hon ägnar sig åt under hela året. Även om Sanna byggt stora hus förut finns det alltid vissa utmaningar.

Gotland

– Det svåraste är att få till alla bitar till husen så att de passar. Men det brukar ordna sig till slut.

Bilderna på årets bygge som hon lagt ut i sociala medier har fått stor uppmärksamhet.

– Det har varit en otrolig respons. En av bilderna på Instagram har över 36 000 gillningar. Jag har fått över 5 000 nya följare där, säger Sanna Hederstedt.

Se fler bilder på Sannas pepparkakshus i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet