Magnus Hegefors började som deltidsbrandman 2005. Idag är han styrkeledare i en av grupperna i Valdemarsvik. Foto: SVT

Ett pusslande för att få ihop schemat

Uppdaterad
Publicerad

När större företag flyttar blir det färre personer kvar som överhuvudtaget kan arbeta som deltidsbrandmän. I Valdemarsvik har man ibland låtit två personer dela på en tjänst.

Just nu pågår de årliga övningarna för Östergötlands deltidsbrandmän. Grupper från olika små orter samlas på brandövningsområdet vid Norrköpings flygplats. När SVT besöker övningarna är det bland annat personal från Söderköping, Åtvidaberg och Valdemarsvik på plats.

– Det har varit mycket pusslande de sista åren, berättar Magnus Hegefors, en av styrkeledarna på räddningtjänsten i Valdemarsvik.

Valdemarsvik

En lösning kan vara att låta två personer dela på en tjänst. Om en person jobbar i närheten av brandstationen kan den personen ha jour dagtid medan den som pendlar men bor på orten kan ha jour kvällar och helger.

Inte påverkat utryckningsverksamheten

Trots att sökandet efter ny personal pågår ständigt, till bland annat Valdemarsvik, så har det hittills inte påverkat själva utryckningsverksamheten.

– Det är väldigt sällan vi åker med någon för kort så att säga. Vi är ju sex stycken i varje grupp, säger Magnus Hegefors.

Förutsättningen för att kunna arbeta som deltidsbrandman är att man ska kunna lämna sitt ordinarie jobb och vara ombytt och klar i ett räddningsfordon max fem minuter efter larm. Detta begränsar oftast antalet möjliga personer väldigt mycket.

Idag är det många som pendlar från småorter till större städer. När större arbetsgivare flyttar eller lägger ner så slår det just mot deltidsbrandkårerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet