Foto: Magnus Andersson / TT

Europeiska Trafikantveckan igång – uppmärksammas i flera kommuner

Publicerad

Den 16-22 september pågår den årliga trafikantveckan som syftar till att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Årets tema lägger fokus på att få fler att börja cykla och gå.

Trafikantveckan är ett EU-initiativ och sedan 2016 samordnar Trafikverket veckan i Sverige och förmedlar information till kommuner som vill delta.

”Vi vill uppmärksamma de som redan väljer att gå eller cykla”

Flera kommuner i Östergötland uppmärksammar veckan, i till exempel Finspång kommer de som redan idag cyklar, går eller åker kollektivt att uppmärksammas med goodiebags.

– Vi vill uppmärksamma de som redan idag väljer att gå, cykla eller åka kollektivt till jobbet och skolan för att visa vilken viktig och bra insats de gör för kommunen, sig själva och klimatet. Vi hoppas att det även kan bidra till att fler uppmuntras till att byta bilen mot gång eller cykel när det går, säger Joakim Joge, trafikingenjör och Helena Wastesson, trafikstrateg i en kommentar på kommunens sajt.

I Boxholms kommun satsar man på läsning. Böcker på temat transporter och miljö kommer att presenteras på ett ”bokbord” på biblioteket i Boxholm.

Utanför landet kallas veckan European Mobility Week, som funnits sedan 2002 och samlar varje år tusentals kommuner och städer i flera länder. 48 länder med runt 2800 kommuner/städer är anmälda varav omkring 56 är svenska, skriver myndigheten på sin sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer