I klippet: naturvårdsbiolgen Karl-Olof Bergman ger råd om vad man som privatperson kan göra för vildbin och berättar vilka problem de har för att överleva. Foto: Ulf Persson/SVT

Experten listar problem och möjligheter för vilda pollinatörer

Uppdaterad
Publicerad

Pollinerande insekter är livsviktiga för vår matproduktion. 75 procent av all odlad gröda behöver hjälpa från pollinering. Trots det finns det idag stora miljöhot mot dessa insekter.

Naturvårdsbiologen Karl-Olof Bergman vid Linköpings universitet listar flera saker som behöver göras för att få fler vilda pollinatörer att överleva. Det viktigaste är att återskapa fler naturbetesmarker men det finns också mycket annat.

– Man kan nyttja kraftledningsgator. Där måste bolagen ändå in och röja sly och då kan man samtidigt skapa en bra mark där det kan blomma, menar Karl-Olof Bergman.

I klippet berättar han mer om vad man som privatperson kan göra för att gynna vilda pollinatörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.