Preben Bendtsen är Prefekt, Professor vid Linköpings universitet och han forskar inom området hälsosam livsstil genom internetbaserad och SMS-baserade verktyg. Foto: Tobias Röstlund / TT//SVT

Explosionsartad ökning av digitala verktyg inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Videochatta med läkaren, sköt din diabetes genom mobilen, använd en app för att motverka fetma hos barn, använd digitala verktyg för att minska språkbarriärer. Digitala verktyg inom vården finns i oändliga versioner och förväntas bli ännu fler.

Preben Bendtsen är prefekt, professor vid Linköpings universitet, och han forskar inom området hälsosam livsstil genom internetbaserad och SMS-baserade verktyg.

– Det kommer allt fler digitala verktyg och det finns en bredd, allt från enkla verktyg till mer avancerade. Så det är en explosion när det gäller digitala verktyg, säger Preben Bendtsen, prefekt vid institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet.

Digital vård

Han har själv undersökt hur patienter upplever kommunikation med vården via sin dator eller mobiltelefon. Reaktionerna är positiva och negativa, men överlag upplever han att det är positiva upplevelser.

Dagens verktyg men den personliga kontakten får inte glömmas bort

– Det finns röster som säger att vården inte får bli för opersonlig. Slående är att allt ifrån 20-åringar till 85-åringar ser att det här är vägen framåt, att använda sin mobil för att kommunicera med vården på olika sätt, säger Preben Bendtsen.

Vidare betonar han vikten av att utvärdera och följa upp hur de digitala verktygen fungerar.

– Jag vet att Region Östergötland tänker mycket på det är att inte bara introducera nya verktyg, utan även utvärdera och undersöka hur de tas emot, säger Preben Bendtsen. 

Hör i klippet ovan hur Preben Bendtsen resonerar om framtiden och vad vi kanske kan vänta oss om några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital vård

Mer i ämnet