Lars Stjernkvist (S) kommunalråd Norrköping Foto: SVT

”Extra pinsamt”- Norrköpings kommun gör en pudel om förskolesekretess

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT avslöjat att utbildningskontoret i Norrköping hemlighåller uppgifter om verksamheten i fristående förskolor så har kritiken varit massiv, inte minst från politiken. Nu väljer kommunen att göra en kovändning.

– När vi fick veta det här så bad vi kommundirektören att göra en extra prövning och den landade i att det här var fel, och har man gjort fel så ska man rätta till det och det har vi gjort nu. I just det här fallet är det extra pinsamt eftersom vi gått i bräschen för att kräva ökad öppenhet och offentlighet när det gäller de fristående förskolorna, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Överstrykningarna har kritiserats hårt

Bakgrunden är att SVT under en lång tid försökt få ut protokoll efter kommunens inspektioner hos samtliga fristående förskolor i kommunen. När vi fått protokollen så har större delen av innehållet varit överstruket och hemligstämplat. Undanhållandet av uppgifter i dokumenten har kritiserats hårt och nu har alltså kommunen erkänt att hemlighållandet varit felaktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet