Extraöppet i kyrkan efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

Skäggetorps kyrka har hållit extra öppet efter det brutala mordet på en 30-årig i det intilliggande centrumet på onsdagen.

– Vi reagerade med oro och vi försökte prata om det vi kunde göra. Vi kunde hålla kyrkan öppen, säger Anna-Carin Gabelic, församlingsherde i Skäggetorps församling och också präst hos polisen och räddningstjänsten.

Har många kommit till er?

Skjutvapenvåldet i Linköping

– Nej jag skulle säga att folk blev väldigt oroliga att röra sig ute. Vi hade kyrkan öppen till klockan 20 men vi rörde oss också själva ute. Några av oss hade bilar parkerade vid köpcentrat efter det som hänt, säger Anna-Carin Gabelic.

”Vi kan inte styras av rädsla”

Hon berättar att många verkar ha stannat hemma, vilket hon tror beror på rädsla. Kyrkan som lånar ut lokaler för vaccinering mot covid-19 märkte av att färre kom då många, har bokat av sina vaccinationstider dagarna efter dödskjutningen.

– En hel del har avbokat, kanske av rädsla. Jag tänker att vi inte ska vara rädda för då binder vi oss. Vi kan inte styras av rädsla, säger Anna-Carin Gabelic.

Hon berättar även om att kyrkan och prästens roll är att prata om och belysa frågan om människovärde.

– Även om man har en kriminalitet som då är professionell, som jag uppfattar att polisen talar om, så tänker jag att den här personen också har en mamma som sörjer en son eller en familj. Det är inte okej att döda eller avrätta en människa, det är mord och då tänker jag att vi är naiva i vårt samhälle idag.

Vad menar du med att man är naiv?

– Vårt samhälle är naivt. Vi tror att vi lever i ett land där allt ordnar sig, men det gör ju inte nu. Det visar det ju nu, när Linköping har haft så många skjutningar på kort tid. Det är inte okej. Vi måste göra något tillsammans och där har jag förväntan på politiker, på kyrkan, på medborgare, på föräldrar, på barn – vi måste alla hjälpas åt.

”Det är nog nu”

Det handlar om att sätta in tidiga insatser, enligt församlingsherden, Att fånga upp inidividerna redan när de är små barn.

– Vi måste tillsammans jobba för att unga människor hittar en mening i sitt liv, som inte handlar om narkotika, droger. Hur möter vi de här ungdomarna som hamnar i fel sammanhang? Vi behöver hitta mening med våra liv och där har kyrkan ett speciellt uppdrag, både med dop och konfirmation där vi pratar om livets mening. Vad betyder det att livet är värdefullt?

– En stor problematik är ju droghandeln, så klart. Det ska inte finnas knark på skolor i en stad som Linköping. Vi ska inte ha gängkrig. Det ska inte vara stadsdelar som bråkar med varandra och skjuter på varandra. Det är nog nu och vi är alla ansvariga för att jobba med de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet