Maria Björk Hummelgren är näringspolitisk chef på Östvenska handelskammaren. Foto: SVT

Få coronaeffekter på östgötaföretag – än så länge

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har inte några stora effekter märkts på östgötska företag på grund av coronavirusets utbredning. Det visar en undersökning som Östvenska handelskammaren har gjort.

– En del företag har påverkats och då handlar det mest om leveransförseningar, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef på Östsvenska handelskammaren.

Någon större oro märks ännu inte, men företagen försöker ha beredskap om läget skulle förvärras.

Coronavirusets utbredning har också fått till följd att ett företag valt att ställa in en resa till Kina. Företag som haft personal på besök i Kina låter medarbetarna jobba hemifrån under 14 dagar efter hemkomsten, mest för säkerhets skull.

Frågorna som Östsvenska handelskammaren skickade ut gick till runt 20 företag som har olika former av kontakt med Kina. Runt tio av företagen svarade på enkäten.

Effekterna av stängda fabriker i Kina kan också dröja ett tag.

– Man har ju ganska långa framförhållningstider, säger Maria Björk Hummelgren.

Tur i oturen

Om man ser det strikt affärsmässigt så är det en smula tur att virusutbrottet skedde runt det kinesiska nyåret, enligt Martin Carlshamre, som är VD på ett Norrköpingsföretag med kunder i Kina.

Många företag i Kina är stängda i två veckor runt nyårsfirandet. Det i sin tur gör att många företag, som har handel med Kina, bunkrar varor och material för att klara två veckor utan leveranser.

Effekterna av stängda fabriker i Kina kan också dröja. Fartygstransporterna tar ett antal veckor vilket gör att det kan ta ett tag innan händelserna i Kina märks på varuleveranser till Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.