Tvingades söka vård för sonen utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Bara en fjärdedel av de som drabbats av en hjärnskada får den rehabilitering som de behöver.

Bernd och Birgitta Mathiesen son Erik (som själv inte vill bli intervjuad) skadades i en trafikolycka och efter några år insåg de att han inte fick tillräckligt mycket rehabilitering i Sverige.

– När han kom till Universitetssjukhuset i Linköping trodde vi att rehabiliteringen skulle sätta igång. Men det hände ingenting, säger Bernd Mathiesen.

Därför åkte de till Tyskland och betalade rehabilitering med egna pengar.

Klinikchefer bekräftar

Klinikchefen i Linköping och läkaren i Tyskland bekräftar nu deras bild: Deras son hade kunnat bli betydligt bättre om han hade fått rätt vård.

Wolfram Antepohl, klinikchefen i Linköping, säger att de inte alltid har resurser för att ta emot alla skadade i det akuta skedet. En del hamnar på kommunala boenden, där resurserna inte räcker till för att träna dem.

– Det finns bra kompetens och det finns människor som har vilja, men de räcker inte till, säger Wolfram Antepohl.

Minskade resurser

Varje år drabbas 22.500 personer i Sverige av hjärnskador. Många är unga människor som har skadats i trafiken, i fallolyckor eller på grund av våld.

Det går att hjälpa dem, men det krävs mycket träning. Och det kan sjukvården i Sverige inte alltid hjälpa till med.

Det här erkänner landstingen rakt ut i den enkät som Socialstyrelsen presenterade i december. Den visade att det saknas resurser och att åtta landsting till och med har minskat resurserna de senaste fem åren.

“Tänk om den här vården fanns i Sverige”

Patric Helmfrid fick en skada på hjärnan efter en trafikolycka. Han har åkt till en privat klinik i Spanien tio gånger och för att träna. Där tränar man 5,5 timmar om dagen i tre veckor.

I Sverige får han bara två pass i veckan med sjukgymnast som landstinget betalar. Det räcker inte, anser han.

– Tänk om den här vården fanns i Sverige. Det skulle löna sig för samhället. Då skulle de här personerna kanske kunna klara sig mer själva, och inte behöva så mycket hjälp av assistenter och människor runt omkring dem, säger Patrics mamma Marita Helmfrid.

Skrivs ut till “ett svart hål”

Nu visar en färsk enkät med 676 hjärnskadade i hela Sverige att många hjärnskadade inte får den rehabilitering de behöver.

Bara en fjärdedel svarar att de har fått en rehabilitering som fullt ut uppfyller deras behov.

Det här är första gången de hjärnskadade och deras anhöriga själva berättar om sin situation. Många beskriver den akuta vården på sjukhuset som “röda mattan”. Sedan skrivs man ut till “ett svart hål”. Man hänvisas till vårdcentralen där det, enligt enkätsvaren, varken finns kunskap eller resurser för att hjälpa alla med hjärnskador.

Kostar mycket

När vården inte räcker i Sverige åker personal från svenska landsting utomlands för att kunna jobba intensivt med rehabilitering. Där träffar de svenska patienter som inte tycker att rehabilteringen i Sverige räcker.

Problemet är att patienterna själva måste lägga ut cirka 100.000 kronor per period. Det här bekostas med svenska skattepengar.

Men då måste patienten ansöka om pengar från Försäkringskassan i efterhand. Och man vet aldrig i förväg om man får pengar eller inte.

En del patienter vågar inte, eller kan inte, lägga ut så mycket pengar. Därför kan de inte få den här intensiva rehabiliteringen.

Hör gärna av dig till tina.enstrom@svt.se om du själv är hjärnskadad, om du jobbar med att hjälpa hjärnskadade eller om du har erfarenheter av rehabilteringen för hjärnskadade på andra sätt. Det går bra att vara anonym.

Länk till Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.