Få kvinnliga företagsledare i många kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Var sjätte företagsledare i aktiebolag i Östergötland är en kvinna, visar en analys av föreningen Företagarna. Störst andel kvinnliga företagsledare i länet finns i Ödeshög, även om de fortfarande är få.

I aktiebolagen i Ödeshögs kommun är 23 företagsledare kvinnor, medan 105 är män. Det vill säga 18 procent är kvinnor och 82 procent är män i aktiebolagen i Ödeshögs kommun.

Få kvinnliga företagsledare i Ydre

Lägst andel kvinnliga företagsledare i länet finns i Ydre, Boxholm och Åtvidaberg, där färre än var tionde aktiebolagsledare är en kvinna.

Undersökning baserar sig på 285 tusen aktiebolag i Sverige med minst 500 000 kronor i omsättning.

I Östergötland som helhet är 14,7 procent aktiebolagsledare kvinnor, medan 85,3 procent är män. Flest kvinnor, sett till bransch är företagsledare inom hår- och skönhetsvård. Där är så mycket som 75 procent kvinnor. Därefter kommer övriga konsumenttjänster följt av hälsa och sjukvård, visar undersökningen.

På Gotland är 17,5 procent företagsledare kvinnor och 82,5 procent män.

Så ser det ut i Östergötlands kommuner, andel kvinnliga företagsledare i aktiebolag

Ydre: 8%

Boxholm: 9%

Åtvidaberg: 10%

Finspång: 13%

Motala: 13%

Vadstena: 13%

Kinda: 14%

Mjölby: 14%

Norrköping: 14%

Linköping: 16%

Söderköping: 17%

Valdemarsvik: 17%

Ödeshög: 18%

Källa: företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.