Fisketillsyningsman Michael Bergström Foto: privat

Få till premiärfisket på grund av blåst

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var det premiär för kräftfisket i Vättern. Men få tog sig ut på grund av den kraftiga blåsten, säger fisketillsyningsman Michael Bergström till Svt Nyheter Öst.

Fredag den 10 augusti drar allmänhetens kräftfiske igång på Vättern. Helgen brukar innebära att det är många som tar sig ut för att fånga kräftor, men i år såg det lite annorlunda ut.

– Det har inte varit som det brukar. Det var bara en spillra av folk mot vad det brukar vara, säger Michael Bergström och tillägger att det berodde på den kraftiga blåsten.

– Det var ju halv storm under fredagen, säger han.

Dock har fisket för dem som tagit sig ut hittills varit bra, enligt Michael Bergström.

– Jag har haft kontakt med personer både på Östgötasidan och Västgötasidan om Vättern och det har varit bra fångst, säger han.

Storleken på kräftorna har varierat, han har fått rapporter om både stora och små individer.

– Det har varit blandad kompott. De beror på hur beståndet ser ut, på vissa ställen är det mycket gott om kräftor och där blir de mindre, säger Michael Bergström.

Tillåten fiskeperiod

Kräftfiske på allmänt vatten i Vättern är tillåtet utan krav på tillstånd endast under helger från och med den andra fredagen i augusti, som 2018 infaller den 10 augusti, till och med den andra söndagen i september, som 2018 infaller den 9 september. Under dessa helger får fiske bedrivas från fredag klockan 17.00 till söndag klockan 17.00.

källa: Vättern.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.