Många tranor förstör för lantbrukare. Foto: SVT

Stor påverkan på skörden – fåglar förstör

Publicerad

Upp emot hälften av skörden förstörs av fåglar – det visar forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Vildsvin är den största anledningen till att skador uppstår på jordbruk – men utöver vildsvinen hamnar skador från fåglar på andra plats. Tåkern i Östergötland är ett område som är speciellt utsatt.

– Problemet har ökat. Det är ett ganska stort problem på flera områden i Östergötland, främst vid kusten. Men det är också ett stort mörkertal i hur stora skadorna faktiskt är, säger Karl-Martin Axelsson, miljöskyddshandläggare, Länsstyrelsen i Östergötland.

Flera hundratusen i ersättning

I Östergötland är det sångsvan, gås och trana som skadat jordbruksgrödor i störst utsträckning. Totalt har omkring 290 000 kronor gått till ersättning för skadegörelse. 668 000 kronor har gått till förebyggande åtgärder, under 2017.

– Vi förebygger med olika fågelskrämmor och vi har ökat resurspersonerna som kan hjälpa lantbrukarna att bevaka fälten. Man odlar också flera fält för att locka fåglar dit för att slippa dem på andra fält, säger Karl-Martin Axelsson.

Vissa skador som orsakas av stora betande fåglar kan ge ersättning. I dag kan lantbrukare med skador på mark vända sig till Länsstyrelsen för att ansöka om ersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer