Foto: SVT

Fakta om donationer av organ

Uppdaterad
Publicerad
  • Drygt 800 personer i Sverige väntar på organ
  • För att kunna använda ett organ för transplantation måste donatorn dö på sjukhus under intensivvård med respirator. Så är reglerna eftersom man måste kunna vara säker på att organet ifråga har fått både blod och syre hela tiden.
  • Viljan att donera organ är stor i Sverige om man jämför med resten av EU. För att få jämförbara siffror används begreppet ”antal donatorer per miljon invånare” (PMP=Per Million Person). År 2018 var det 17,8 faktiska donatorer per miljon invånare i landet. Östergötland ingår i Sydöstra sjukvårdsregionen och hade en lägre siffra 15 PMP. I år har den siffran ökat till 19,6 PMP hittills.
  • Transplantationer av större organ görs på fyra ställen i landet, Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, Sahlgrenska i göteborg, Karolinska i Huddinge och på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
  • Transplantationer av större organ görs främst av hjärta, lunga, lever och njure. Det är också möjligt att transplantera vävnader som exempelvis hornhinna, hud, hjärtklaffar och benvävnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer