Mikolaj Mancewicz förklarar hur fäktning går till. Foto: SVT

Unga talanger från Gotland fäktas för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

När världsmästerskapet i fäktning för kadetter och juniorer går av stapeln i påsk så kommer tre av de tävlande från Gotland. Vi har besökt klubben under uppladdningen.

Det är träning hos Gotlands fäktklubb, en klubb som på senare år lyckats få fram flera framgångsrika fäktare.

– Jag tror att de tär effekten av det arbete vi gör här i klubben. Vi har i stort sett varje år haft några representanter på junior- och kadettmästerskap de senaste 7-8 åren, säger Pawel Mancewicz, tränare i Gotlands fäktklubb.

VM i Italien

I påskhelgen väntar VM för juniorer och kadetter i Verona i Italien. Ifrån Sverige har 11 fäktare kvalificerat sig för tävlingen. Tre av dem kommer från Gotland.

– Det är första gången för mig i VM. Jag tycker att det ska bli kul, för jag är tre år yngre än de flesta där, säger fäktaren Mikolaj Mancewicz.

Träning hos Gotlands fäktklubb Foto: SVT

”Kul att möta de bästa”

Förutom 17-åriga Mikolaj så reser också hans äldre bror Bartek, 20 år, och Natalie Wramner, 17 år, till VM. De har flera gånger placerat sig bra i stora tävlingar de senaste åren. En silver respektive bronsmedalj för Bartek och Natalie från  junior-SM som gick i Örebro i helgen vittnar om att formen är på plats.

– Det känns så klart bra. Jag har fäktat bra, jag har visat vad jag kan i Sverige och jag kan inte vänta på att få visa vad jag kan för världen, säger Bartek Mancewicz.

– Det är kul att få möta de bästa. Det handlar om att man ska ha en bra dag. Det handlar om en match så är man ute, så man måste vara fokuserad hela tiden, säger Natalie Wramner.

– Det ska bli roligt att möta de bästa, säger 17-åriga Natalie Wramner. Foto: SVT

Många elever provar fäktning

Men vad är det då som ligger bakom det relativt stora fäktningsintresset på Gotland? En förklaring är att en av skolorna i Visby, Athene, sedan starten 2002 har haft fäktning schemat för eleverna.

– Det är många barn på Gotland som testat på att fäktas och det gör det lättare för dem sedan att börja i klubben, säger Pawel Mancewicz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer