Fängelse för 11 fall av sexuellt ofredande

Publicerad

En 65-årig Motalabo dömdes idag vid Linköpings tingsrätt till två månaders fängelse för elva fall av sexuellt ofredande. Tio olika kvinnor ska enligt domen ofredats av mannen.

Mannen har vid vissa av brottstillfällena besökt butiker i Motala. Där har han bett kvinnorna om hjälp med att till exempel leta fram en viss vara. I samband med detta har han rört vid kvinnornas bakar och bröst. Vid några tillfällen har han hindrat dem från att gå därifrån genom att spärra vägen eller hålla fast dem.

På bussar

Han har gjort sexuella anspelningar och frågat om kvinnorna har sex ofta med sina respektive pojkvänner. Mannen har dessutom ofredat några av kvinnorna på bussar och vid hållplatser i Motala. Vi de tillfällena ska han ha rört vid deras lår och vid ett tillfälle tryckt sin hand mot kvinnans kön.

Motala

65-åringen fotograferades av åtminstone en av kvinnorna och har även identifierats på polisens bilder av flera av dem.

Otrygghet

Flera av de utsatta kvinnorna har uppgett att de känt sig otrygga efter händelserna och en ska bland annat tackat nej till ett arbete i den stadsdel där mannen bor.

65-åringen själv menar att han är utsatt för en konspiration. Tingsrätten finner däremot att det ”är ställt utom rimligt tvivel” att det är den dömde som begått samtliga handlingar. Utöver fängelsestraffet ska han betala sammanlagt 67 000 kronor i skadestånd till de målsägande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet